Moje skróty

Schowek

Pokaż (10)

Kuratorium Oświaty w Warszawie

Koniec z niezdrowymi przekąskami – zmiana zasad żywienia w szkołach - Aktualności -

Nawigacja

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Koniec z niezdrowymi przekąskami – zmiana zasad żywienia w szkołach

21.05.2015

Konferencją w Siedlcach (28 maja) zakończyliśmy cykl konferencji w Delegaturach, organizowanych przez Wojewodę Mazowieckiego i Mazowieckiego Kuratora Oświaty, których celem jest przygotowanie mazowieckich szkół i placówek oświatowych do wdrożenia nowych przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywienia i żywności. Ostatnia konferencja odbędzie się 16 czerwca w Warszawie.

Woda zamiast coli, kanapka zamiast batona – tak zmieni się żywienie w szkołach od września 2015 r. Nowe przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywienia i żywności wprowadzą zakaz sprzedaży niezdrowych przekąsek i napojów w szkolnych sklepikach, bufetach i automatach. Celem zmian jest ograniczenie epidemii otyłości wśród dzieci.

Najważniejsze jest to, aby cała społeczność szkolna, dyrektor, nauczyciele, rodzice i uczniowie, byli pozytywnie nastawieni do zmian i promowali zdrowe żywienie w szkołach i placówkach – powiedziała Katarzyna Góralska na konferencji w Ciechanowie.

Cykl konferencji „Wiem, co jem – jak wdrażać w szkole od 1 września 2015 r. nowe prawo w zakresie żywienia?” zainaugurowała konferencja w Ciechanowie (21 maja). Konferencja w Radomiu (25 maja)  odbyła się z udziałem Dariusza Piątka Wicewojewody Mazowieckiego.  Kolejna konferencja miała miejsce w Płocku (26 maja) z udziałem Jacka Kozłowskiego Wojewody Mazowieckiego i Katarzyny Góralskiej Mazowieckiego Wicekuratora Oświaty. 27 maja konferencja odbyła się w Ostrołęce.

Zmiana ustawy polega na ograniczeniu w przedszkolach, szkołach i innych placówkach oświatowych dostępu dzieci do produktów żywnościowych zawierających znaczną ilość składników szkodliwych dla ich rozwoju, takich jak: cukier, tłuszcz (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego) sól czy sód. Nowe przepisy ustawy o żywieniu będą dotyczyły też obowiązku zapewnienia nieograniczonego dostępu do wody pitnej w przedszkolach i szkołach. Dyrektorzy szkół oraz innych placówek będą mogli ustalić szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży w ramach obowiązujących przepisów. Tam gdzie funkcjonuje rada rodziców, dyrektor może taką listę uzgadniać z rodzicami.

Cykl konferencji bazuje m.in. na doświadczeniach wypracowanych przez Urząd m.st. Warszawy, który jako pierwszy na Mazowszu wdrożył program zdrowego żywienia w szkołach w ramach kampanii "Wiem, co jem", przedstawiony na spotkaniu przez Martę Widz, naczelnika wydziału Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m. st. Warszawy. Wśród prelegentów znaleźli się również: Wiesława Kacperek-Biegańska, dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego, Anna Smolarz z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, Karolina Gajda, dietetyk Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej m. st. Warszawy oraz przedstawiciel Zgromadzenia Ogólnego Krajowej Rady Spółdzielczości.

Dzięki programowi "Wiem, co jem" od 2006 r. warszawskie szkoły publiczne usprawniają organizację żywienia poprzez zapewnienie dzieciom możliwości spożywania posiłków podczas dłuższych przerw, udział w warsztatach kulinarnych i samodzielne przygotowanie posiłków. Ponadto w warszawskich placówkach zainstalowanych zostanie 548 źródełek do udostępniania wody pitnej.

Więcej informacji na temat konferencji na stronie internetowej Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego.
Szczegółowy harmonogram konferencji dostępny pod linkiem.

 

Metryczka

Data publikacji 21.05.2015
Data modyfikacji 24.07.2015
Osoba wytwarzająca/odpowiadająca za informację:
Magdalena Teper
Osoba udostępniająca informację:
Magdalena Teper
do góry