Moje skróty

Kuratorium Oświaty w Warszawie

Edukacja żywieniowa- materiały edukacyjne dla dzieci w wieku przedszkolnym - Aktualności -

Nawigacja

Edukacja żywieniowa- materiały edukacyjne dla dzieci w wieku przedszkolnym

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB od lat wspiera edukację prozdrowotną różnych grup zawodowych i populacyjnych, w tym dzieci i młodzieży. Eksperci Instytutu opracowują materiały edukacyjne i realizują szereg działań promujących zdrowy styl życia, w tym sposób odżywiania, dedykowanych dzieciom, młodzieży i osobom dorosłym, w tym warsztaty-edukacyjno-kulinarne dla uczniów szkół podstawowych oraz dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach.

Edukacja żywieniowa powinna odbywać się od najmłodszych lat, a dzieci w wieku przedszkolnym są grupą, w której również należy prowadzić działania edukacyjne z zakresu kształtowania nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia. Środowisko przedszkolne stanowi doskonałą przestrzeń do edukacji, zarówno teoretycznej, jak i praktycznej, z zakresu prozdrowotnych zachowań związanych ze stylem życia i żywieniem. Jednocześnie do tej grupy wiekowej, w porównaniu do uczniów szkół podstawowych, skierowanych jest stosunkowo niewiele skoordynowanych programów z tego zakresu wspartych dedykowanymi materiałami edukacyjnymi.

Mając na uwadze powyższe, eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB opracowali merytorycznie i graficznie materiały edukacyjne dla dzieci w wieku przedszkolnym. Książeczka edukacyjna w postaci ebooka pt. „Zdrowy dzień przedszkolaka. Jak przedszkolak dba o zdrowie?” jest dostępna, z możliwością bezpłatnego pobrania, na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pzh.gov.pl/

Materiał „Zdrowy dzień przedszkolaka. Jak przedszkolak dba o zdrowie?”

(https://ncez.pzh.gov.pl/wpcontent/uploads/2023/11/Zdrowy_dzien_przedszkolaka_final.pdf)  opracowano w przyjaznej i atrakcyjnej dla małego odbiorcy postaci wierszyków dotyczących zasad zdrowego żywienia i stylu życia. Do każdego wierszowanego rozdziału przyporządkowano tematycznie z nim związane zadania, rysowanki, wykreślanki o różnym stopniu trudności, które dziecko samodzielnie lub z pomocą opiekuna, może wykonać w celu utrwalenia informacji przekazanych w wierszykach. Cały materiał jest bogato ilustrowany, kolorowy, co zwiększa jego atrakcyjność. Materiał ma charakter uniwersalny i może być wykorzystany zarówno przez nauczycieli w przedszkolu, jak również w domu przez rodziców. Dla nauczycieli przedszkolnych/opiekunów materiał ten może stanowić atrakcyjne narzędzie do edukacji żywieniowej podopiecznych.

Istotnym elementem edukacji żywieniowej jest prawidłowo realizowane żywienie w placówkach przedszkolnych. Aby wspomóc realizatorów tego żywienia w ich codziennej pracy, eksperci NIZP PZH-PIB opracowali ebooki „Żywienie w przedszkolu w praktyce” oraz „Żywienie w przedszkolu w praktyce. Propozycja 30 zbilansowanych jadłospisów przedszkolnych”, zawierające informacje dotyczące zasad żywienia dzieci w przedszkolach oraz propozycje posiłków opracowanych zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dzieci, obowiązującymi normami żywienia oraz wytycznymi rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154). Ebooki są dostępne na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej z opcją bezpłatnego pobrania. Od kilku lat organizujemy również bezpłatne warsztaty edukacyjno-kulinarne dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach, a zaproszenie na warsztaty udostępniane jest corocznie na stronie i w mediach społecznościowych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

W porfolio Instytutu znajdują się również materiały edukacyjne dedykowane uczniom w wieku wczesnoszkolnym, artykuły eksperckie i ebooki dotyczące szeroko pojętego żywienia, w tym również żywienia dzieci i młodzieży, infografiki edukacyjne, realizujemy warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów szkół podstawowych, prowadzimy Centrum Dietetyczne Online, gdzie oferujemy bezpłatne poradnictwo edukacyjne i dietetyczne, zarówno na poziomie indywidualnym, jak i dla rodzin.

 

Metryczka

Data publikacji 23.10.2024
Osoba wytwarzająca/odpowiadająca za informację:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB
Osoba udostępniająca informację:
Anna Laskowska
do góry