Wyniki eliminacji konkursowych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy”.
9 grudnia 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się VIII Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacje do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy®”. Patronat nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście.
Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, za-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Prodziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.
Celem głównym konkursu kulinarnego było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem śledzia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem gęsiny. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.
Wyniki Konkursu kulinarnego:
I miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego.
II miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi
III miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, Centrum Kształcenia Praktycznego w Garwolinie
Osobowością konkursu kulinarnego został uczeń z Zespołu Szkół Nr 1 w Wieluniu
Wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
Wyniki Konkursu baristycznego:
I miejsce - uczeń z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
II miejsce oraz osobowość baristyczna - uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi
III miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
Na wszystkich zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez naszych partnerów i pracodawców.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom, którzy pokonali bardzo silną konkurencję!