Moje skróty

Schowek

Pokaż (10)

Kuratorium Oświaty w Warszawie

Koniec niezdrowych przekąsek w szkołach – nowe przepisy żywieniowe - Konferencje -

Nawigacja

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Koniec niezdrowych przekąsek w szkołach – nowe przepisy żywieniowe

16.06.2015

Świeża woda zamiast coli, kanapka zamiast batona, owoce i warzywa – tak ma wyglądać asortyment szkolnych sklepików od września 2015 r. Mazowiecki Kurator Oświaty i Wojewoda Mazowiecki zakończyli cykl konferencji informacyjnych dla dyrektorów szkół na temat nowych wymogów ustawy o bezpieczeństwie żywienia. Celem zmian jest ograniczenie epidemii otyłości wśród dzieci.

Ze stołówek, sklepików, bufetów i automatów wycofane mają być produkty z dużą zawartością składników szkodliwych dla rozwoju, takich jak cukier, tłuszcze czy sól. Lista produktów spożywczych dostępnych na terenie szkół i przedszkoli ma być określona w rozporządzeniu przygotowywanym przez Ministerstwo Zdrowia, przy uwzględnieniu ich wartości odżywczej, zdrowotnej oraz norm żywieniowych.

Nowe przepisy Ustawy o bezpieczeństwie żywienia i żywności wprowadzają też obowiązek zapewnienia uczniom nieograniczonego dostępu do świeżej wody pitnej. Dotychczas stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne.

Uczestnicy konferencji zapoznali się z doświadczeniami Urzędu m.st. Warszawy, który od 2006 r. prowadzi w szkołach program „Wiem, co jem”. Promuje on zdrowe nawyki żywieniowe, w tym zapewnienie dzieciom możliwości samodzielnego przygotowania posiłków, wydłużenia przerw śniadaniowych, udział w warsztatach kulinarnych itp. W warszawskich placówkach oświatowych zainstalowanych zostanie 548 źródełek wody pitnej.

Według danych UNICEF procent dzieci z nadwagą w latach 2002–2012 wzrósł w Polsce dwuipółkrotnie (z 7 do 17 proc.). Na otyłość duży wpływ ma spożycie cukru. Przykładowo jedna butelka (500 ml) napoju słodzonego zawiera przeciętnie 50 g cukru, a według WHO norma dzienna nie powinna przekraczać 25 g, czyli 5 łyżeczek (wyłączywszy węglowodany naturalnie występujące w pożywieniu). Błędy żywieniowe są przyczyną rozwoju licznych schorzeń, m.in.: otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy nowotworów.

Konferencje Wiem, co jem – jak wdrażać w szkole od 1 września 2015 r. nowe prawo w zakresie żywienia? odbyły się w Ciechanowie, Radomiu, Płocku, Ostrołęce, Siedlcach i Warszawie. Prelegentami byli przedstawicie Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego,  Kuratorium Oświaty w Warszawie, Urzędu m.st. Warszawy, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie i stacji powiatowych oraz Zgromadzenia Ogólnego Krajowej Rady Spółdzielczości.

Poniżej publikujemy prezentacje prelegentów wykorzystane podczas cyklu konferencji i zachęcamy do zapoznania się z nimi.

Więcej na stronie Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego.

Zachęcamy również do zapoznania się z informacjami zawartymi na stronie m. st. Warszawy poświęconej kampanii społecznej "Wiem co jem", na której można znaleźć praktyczne wskazówki i sprawdzone praktyki w zakresie organizacji prawidłowego żywienia w szkołach i placówkach oświatowych.

Minister zdrowia podpisał 26 sierpnia 2015 r. rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Wdrażane regulacje ograniczą dostęp dzieci do pokarmów zawierających duże ilości składników, których spożywanie nie jest dobre dla zdrowia. Nowe przepisy mają na celu pomóc przedszkolom, szkołom i placówkom opiekuńczo-wychowawczym w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Więcej szczegółów na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia.
 

 

Metryczka

Data publikacji 16.06.2015
Data modyfikacji 30.09.2015
Osoba wytwarzająca/odpowiadająca za informację:
Materiały MUW
Osoba udostępniająca informację:
Magdalena Teper
do góry